Duševno zdravje

Duševno ...

Zdrava prehrana

Zdrava ...

http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/122981dusevno.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/153966hrana.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/678879gibanje.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/165819alko.jpg
News Image

Duševno zdravje

Duševno zdravje...

News Image

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana...

News Image

Gibanje

Gibanje...

News Image

Tobak/alkohol

Tobak/alkohol...

Viri in gradiva
Alkohol? Starši lahko vplivamo PDF Natisni E-pošta
Prispeval VP   
Sreda, 08 September 2010 10:46

 

Program Alkohol? Starši lahko vplivamo je nastal v sodelovanju z OŠ Janka Kersnika Brdo leta 2000. Glavni namen programa je ozavestiti predvsem starše in mladino o posledicah škodljive rabe alkohola, preprečevanje uživanja alkohola med mladino, zmanjšanje škodljive rabe alkohola in njenih posledic ter krepitev zdravega načina življenja.

Vse šole, ki so se vključile v program so se predhodno udeležile brezplačnega izobraževanja.

V okviru programa smo pripravili priročnik za starše, priročnik za učitelje razrednega in predmetnega pouka.

Program z delavnicami si lahko ogledate na spletni strani: http://www.zdravjevsoli.si/alkohol/ 

Zadnjič posodobil Četrtek, 12 April 2012 12:52
 
Alkohol/tobak in mladi PDF Natisni E-pošta
Prispeval VP   
Torek, 07 September 2010 10:37

 

Alkohol in mladi 

 

Look out! Alcohol

Spletna stran, namenjena otrokom od 7 do11 let, njihovim staršem in učiteljem. Otroci preko interaktivne igre odgovarjajo na vprašanja o alkoholu, pravilni odgovori pa jim pomagajo odkriti male prijazne Nezemljane. Starši in učitelji poleg informacij o alkoholu na strani najdejo tudi učne načrte in številne ideje.

 

National Association for Children of Alcoholics

Spletna stran neprofitne organizacije, ki se trudi zaščititi otroke pred škodljivimi posledicami odvisnosti v družini. Stran je zanimiva zaradi posebne podstrani, ki je namenjena učiteljem.

 

European Drug Addiction Prevention Trial

Spletna stran projekta Evropske komisije, namenjenega preprečevanju škodljive rabe alkohola, tobaka in drugih drog pri učencih, starih od 12 do14 let. Priročniki za vključevanje vsebin o škodljivi rabi drog v učne ure so na spletni strani dostopni v celoti.

 

NIDA for Teens: the science behind drug abuse

Spletna stran, na kateri so znanstvena spoznanja razumljivo razložena, poglabljanje znanja pa je mogoče preko interaktivnih iger. Na strani je mogoče tudi zastaviti vprašanja in prebrati resnične zgodbe mladih.

 

Alcohol Concern

Strokovna in zelo praktično naravnana stran britanske prostovoljne agencije za tvegano rabo alkohola. Vsebuje praktična vodila za delo z otroki, katerih starši imajo težave z alkoholom. Praktična vodila so specifična glede na stroko (učitelji, zdravstveni delavci, socialni delavci), saj izhajajo iz realnih problemov, s katerimi se ti strokovnjaki soočajo pri delu z otroki.

 

Info Scotland, Alcohol

Spletna stran, namenjena informiranju mladih o alkoholu v povezavi s kulturo, odnosi, delom in zdravjem. Na zanimiv način preko interaktivnega pripomočka razbija mite o alkoholu, prikazuje kratkoročne in dolgoročne učinke alkohola na telo.

 

Frank

Stran obravnava problematiko drog in izstopa zaradi zelo kakovostnega ter interaktivnega multimedijskega materiala. Na podstrani o alkoholu so predstavljene osnovne informacije, na primer učinki, uporaba, zakoni, tveganja. Na strani je mogoče preko e-pošte ali messengerja anonimno zastavljati vprašanja o problematiki drog, nudi pa tudi informacije o tem, kaj storiti, če naši bližnji ali mi potrebujemo pomoč. 


TheSite.org: your guide to the real world; drinking

Privlačna in pregledna stran, namenjena mladim odraslim, nudi informacije in nasvete o problematiki pitja alkohola. Vsebuje članke z razlagami in nasveti o temah, kot so vpliv alkoholnih pijač, škodljivo pitje alkohola, priprava na prekomerno pitje, odgovorno pitje alkohola. Na strani je mogoče tudi zastaviti vprašanje ali se vključiti v diskusijo.


The cool spot
To
je spletna stran za preprečevanje škodljivega pitja pri mladostnikih, ki je nastala v okviru ameriškega nacionalnega inštituta za zlorabo alkohola in alkoholizem (National institute on alcohol abuse and alcoholism). Na strani mladostnik dobi potrebne informacije o pitju alkohola, obenem pa se preko interaktivnih iger in aktivnosti uči spoprijemanja z realnimi problemi, povezanimi z alkoholom, na primer s pritiskom vrstnikov.

The European school survey project on alcohol and other drugs
ESPAD je Evropska raziskava o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino. Na spletni strani so dostopne vse ključne informacije o raziskavi z rezultati. V raziskavo je vključena tudi Slovenija.

 The Health Behavior in School-aged Children (HBSC)

Gre za spletno stran mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki želi povečati razumevanje zdravja in dobrega počutja mladih ter s tem povezanih socialnih dejavnikov. Na strani je mogoče dobiti ključne informacije o raziskavi ter seznam člankov in druge literature o raziskavi. V raziskavo je vključena tudi Slovenija.

 

Mobilizacija skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola
Pregled slovenskih projektov in preventivnih programov, ki se izvajajo v Sloveniji, najdete na spletni strani MOSA: Mobilizacija skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola: http://www.infomosa.si/baze_podatkov/preventivni_programi/

Tobak in otroci ter mladi

 

http://www.espad.org/espad-reports

http://www.hbsc.org/publications/reports.html

http://www.ivz.si/index.php?akcija=podkategorija&p=80

Povezave do raziskav, ki nudijo vpogled v kadilske navade slovenskih mladostnikov.

http://teens.drugabuse.gov/stories/story_nic1.php

 http://www.cdc.gov/tobacco/youth/index.htm

http://www.tobaccofreekids.org/index.php

http://www.globalink.org/en/youth.shtml

http://www.who.int/tobacco/en/

 

 

 

 

Zadnjič posodobil Torek, 07 September 2010 10:45
 


PrijavaDelite vsebino

Financerji

No images
No images
No images