Duševno zdravje

Duševno ...

Zdrava prehrana

Zdrava ...

http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/122981dusevno.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/153966hrana.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/678879gibanje.jpg
http://zdravjevsoli.si/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/165819alko.jpg
News Image

Duševno zdravje

Duševno zdravje...

News Image

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana...

News Image

Gibanje

Gibanje...

News Image

Tobak/alkohol

Tobak/alkohol...

Zaključki in usmeritve
Zaključna konferenca PDF Natisni E-pošta
Prispeval VP   
Četrtek, 16 September 2010 10:36

V okviru modela Zdrav življenjski slog smo organizirali tudi zaključno konferenco (vabilo), kjer smo predstavili model strokovni javnosti ter odločevalcem, za katere smo menili, da lahko kakorkoli prispevajo h vključevanju vsebin zdravja v šolski kurikul na nacionalni ravni.
V uvodnem delu so nas pozdravile: Mojca Bevc Stankovič (nacionalna koordinatorica Slovenske mreže zdravih šol), Mojca Gabrijelčič Blenkuš (Inštitut za varovanje zdravja), Alenka Kovšča (državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo), Mojca Gruntar Činč (generalna direktorica direktorata za javno zdravje Ministrstva za zdravje), mag. Erika Rustja (Ministrstvo za šolstvo, Urad za razvoj šolstva).

 

 
Mojca Bevc Stankovič, mag. Erika Rustja in Alenka Kovšča

 

Predstavitve posameznih sklopov:

 

V drugem delu kofenrence pa je potekala okrogla miza s ključnimi predstavniki šolskega in zdravstvenega sektorja z naslovom "Kako do vsebin zdravja v šolski kurikulum?" Namen okrogle mize je bil poudariti pomen zdravja v šolskem učnem načrtu in poiskati možnosti za prenos vsebin v šolski kurikul.

 

Na okrogli mizi so sodelovali: Mojca Gruntar Činč (Ministrstvo za zdravje), dr. Andreja Barle Lakota (Ministrstvo za šolstvo, Urad za razvoj šolstva), dr. Natalija Komljanec (Zavod za šolstvo), Janja Bukovec (ravnateljica OŠ Prežihovega Voranca, Maribor), Janez Zore (učenec OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica), Oton Račečič (predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev), Ann Lee (strokovna sodelavka Evropske mreže zdravih šol - SHE).
Moderatorka: Mojca Gabrijelčič Blenkuš (Inštitut za varovanje zdravja).      

 

 
Udeleženci okrogle mize

 

Na okrogli mizi smo sprejeli naslednje zaključke:

  • Šola je pomembno okolje, ki podpira zdravje, omogoča pridobivanje znanja, veščin, stališč in omogoča zdrave izbire za vse učence.
  • Glede na pomen promocije zdravja v šolskem okolju pričakujemo, da bodo vsebine zdravja obravnavane v nastajajoči Beli knjigi enakovredno ostalim.
  •  Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje podpreta celostni pristop vključevanja vsebin zdravja v šolski prostor (skozi obvezni in skriti kurikulum).
  •  Za namen vključevanja vsebin zdravja se dopolni nacionalna strategija promocije zdravja v šolskem okolju (na podlagi Koncepta vključevanja zdravja v šolski kurikul, potrjenega od vlade l.2004 in Programa za otroke in mladostnike za leto 2006-2016).
  • Na podlagi strategije se pripravi medresorski akcijski načrt, s katerim se optimizira uporaba virov in omogoči implementacija strategije.
  • Šola na podlagi nacionalne strategije in akcijskega načrta za implementacijo oblikuje svojo lastno šolsko politiko zdravja.

 

Utrinki s konference in okrogle mize:

    

  

foto: Žare Modlic

Zadnjič posodobil Četrtek, 16 September 2010 11:27
 
Usmeritve za razvoj programa na šoli in njegovo implementacijo PDF Natisni E-pošta
Prispeval VP   
Torek, 14 September 2010 10:59

Prizadevanja za vključitev vsebin zdravja v šolski prostor niso nova. Na Inštitutu za varovanje zdravja si že vrsto let na različne načine prizadevamo za to, da bi vsebine zdravega življenjskega sloga našle svoje mesto tako v šolah za starše, vrtcih, kot tudi osnovnih in srednjih šolah. Projekt Zdrav življenjski slog v osnovni šoli smo pričeli razvijati leta 2008, ko smo se uspešno prijavili na razpis Ministrstva za šolstvo in šport za sredstva iz Evropskih socialnih skladov. Ker smo na Inštitutu za varovanje zdravja že od leta 1993 koordinirali Slovensko mrežo zdravih šol in pri tem pridobili bogate izkušnje s promocijo zdravja v šolskem okolju, smo v tem videli priložnost, da uspešen sistem dela prenesemo na nacionalno raven za vse slovenske šole.

 

Usmeritve za razvoj programa na šoli in njegovo implementacijo

Zadnjič posodobil Torek, 14 September 2010 11:05
 


PrijavaDelite vsebino

Financerji

No images
No images
No images